Amerika’nın ısrarla vermediğini söylediği ABD yapımı FGM-148 Javelin anti tank füzesi PKK’nın Suriye kolu YPG’nin elinde çıktı. Rakka Operasyonu sırasında çekilen görüntülerde YPG’liler ‘tank katili’ olarak bilinen FGM-148 Javelin’i kullanırken görüntülendi.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
ABD yönetimi PKK’nın Suriye kolu YPG’yi silahlandırmaya devam ediyor. YPG’ye en son 200 adet IAG Guardian zırhlı personel taşıyıcı verilmişti. Dün devam eden Rakka Operasyonu’nda çekilen görüntülerde Amerikan yönetiminin bir süredir ısrarla vermediğini söylediği reaktif zırhlı tanklar ve helikopterlere karşı en etkili silahlar arasında yer alan ABD menşeili FGM-148 Javelin anti tank füzesi verdiği ortaya çıktı. Kullanımı zor olan Javelin için ABD Ordusu’dan subayların YPG’lilere silahın eğitim eğitimini verdiği tahmin ediliyor.
Pentagon yalanlamıştı
Daha önce Musul’da Türk tanklarına karşı kullanıldığı iddia edilen FGM-148 Javelin ile ilgili son tartışma geçtiğimiz yıl yaşanmıştı. Suriye’nin Haseki kentinde uzaktan çekilen görüntülerde YPG’lilerin FGM-148 Javelin ile atış yaptığı iddia edilmişti. Ancak dönemin ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, Şubat 2016’da Pentagon’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’nin kuzeyinde DAEŞ ile savaşan YPG militanlarına ABD’nin ileri teknoloji ürünü Javelin füzeleri verdiğine dair haberleri yalanlayarak, “Orada YPG ya da şu andaki misyonumuzun parçası olan diğer güçlere Javelin füzeleri vermedik” demişti.
Reaktif zırh delici
‘Tank katili’ olarak bilinen FGM-148 Javelin anti tank füzeleri etkili menzili olan 2.5 km’den reaktif zırh ve düşük hızda seyir eden helikopter gibi hava araçlarına karşı en etkili füze sistemlerinden biri olarak kabul ediliyor. FGM-148 Javelin’in en önemli özelliği hedefe lazerle kilitledikten sonra 150 metre yukarıya çıkıp yüksek irtifadan dalış yaparak tankları en savunmasız noktasından vurması olarak görülüyor. Javelin, bina tipi hedefleri ise doğrudan giden mermiyle imha ediyor. Reaktif zırha sahip hedeflere karşı etkili olması için iki adet boşluklu imla tahrip kalıbı ile donatılan FGM-148 Javelin’in ilk patlayıcı grubu zırhı patlatıp yolu açarken, ana dolgusu hedefi imha ediyor.
Tek mermisi 100 bin dolar
MANPADS (Omuzdan atılan) sistemler içinde kullanımı pahalı silahlardan biri olan FGM-148 Javelin’in fırlatma ünitesinin fiyatı 125 ile 150 bin dolar arasında değişiyor. Javelin’den atılan anti tank füzesinin bir tanesi ise yaklaşık 80-100 bin dolar arasında satılıyor. FGM 148 Javelin’leri Amerikan Ordusu’nda Özel Kuvvetler kullanıyor. ABD’nin müttefiki olan ülkelerin ordularına sattığı sistem buralarda da özel kuvvetler gibi nitelikli birliklere veriliyor.
DSG’ye veriyoruz diyorlar
Türkiye, PKK’nın Suriye kolu olan YPG’ye verilen silahlar nedeniyle ABD yönetimini sık sık eleştiriyor. Obama döneminde imzalanan askeri yardım içerisinde bulunduğu tahmin edilen silahlar için ABD yönetimi, yardımın Rakka Operasyonu kapsamında Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) yapıldığını savunuyor. Ancak Ankara, ABD’nin bu tezine DSG’nin yaklaşık yüzde 90’ını YPG’nin oluşturuduğunu ve bu silahların önümüzdeki dönemde Türkiye’ye karşı kullanılacağını söyleyerek karşı çıkıyor.
TSK da almak istedi
Askeri kaynaklara göre, geçmişte TSK da ABD’den Javelin füzesi almak istedi. Ancak ABD bu silahların satışını yapmadı. Türkiye de bunun yerine benzer sisteme sahip helikopterden atılabilen Hellfire füzelerinden alınmasına karar verdi.
PKK’lı teröristlerde ele geçirildi
Daha önce Aralık 2012’de Şırnak-Ilıca mevkiinde arazi taramasına çıkan, Çakırsöğüt Komando Tugayına bağlı Jandarma Özel Harekat Timleri ile çatışmaya girerek ölü ele geçirilen 2 PKK’lının üzerinde ABD yapımı FGM-148 roketatar ve mermisi ele geçirilmişti. Hatta o dönem ABD’li ve Türk subaylar arasında bu olay yüzünden tartışma çıktığı, PKK’da bu silahın nasıl bulunduğu sorusuna ise ABD’li subayların, ‘Deneme uçuşu yapan ABD helikopterinden düşüp PKK’lılar tarafından bulunmuş’ olabileceği cevabını verdiği iddia edilmişti.
“3-5 yıl sonra karşımıza çıkabilir”
Savunma analisti Metin Gürcan, “Javelin, ABD’nin resmi anti tank füzesidir. Doğrudan ABD’den verildiği ve izi sürülüp, kaynağı tespit edilebileceği için Türkiye’de kullanılmasını düşük ihtimal görüyorum. Genelde Kornet, RPG-18 gibi silahlar kod ve seri numaraları silinip, Esad’ın cephaneliklerinden çalınarak, üçüncü ya da dördüncü el üzerinden Türkiye’ye giriyor. Burada önemli olan YPG’nin ciddi anlamda anti tank yeteneği kazanmasıdır. YPG’nin bu tip sofistike silahları kullanabilme becerisi kazanması ve askeri uzmanlığını arttırması daha tehlikeli. YPG elindeki füzelerin bir kısmını kullanıp, hepsini kullandım diyerek elinde kalanları saklayabilir. Bu füzeler de 3-5 yıl sonra karşımıza çıkabilir” dedi.
NOT: Haberin 8 Şubat 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/ypg-ye-bu-kez-de-tank-katili-verildi–1036610-dunya/) okunabilir.